Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری شبستان: دکتر مجید معارف با اشاره به دلایل کوثر نامیده شدن حضرت زهرا(س) گفت: یقینا حضرت زهرا(س) از مصادیق آیه تطهیر است و این آیه، مقام عصمت ایشان را مشخص می کند.

دکتر مجید معارف، رییس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، در مورد علت نامیده شدن حضرت زهرا(س) به «کوثر»، اظهار کرد: این مساله مستقیما به سوره مبارکه کوثر بازمی گردد که در قرآن می فرماید: «إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ »«فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ» «إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

وی ادامه داد: ابتر در زبان عرب یعنی دم بریده و کسی که نسلی از او باقی نماند، آیه آخر سوره مبارکه کوثر خطاب به پیامبر(ص) می گوید: «آن ملامت کننده تو ابتر خواهد بود»، این آیه ناظر بر نسبتی است که کفار و مشرکان به ویژه شخصی به نام «عاص بن وائل» در مورد حضرت رسول(ص) مطرح می کردند چون پیامبر(ص) در مکه صاحب دو فرزند پسر شد که قسمت نبود هیچ یک از آنها در دنیا زندگی خود را ادامه دهند و زمانی که فرزندان حضرت(ص) از دنیا رفتند کفار و مشرکان به مسخره می گفتند این محمد(ص)، ابتر است!

 

عضو هیات علمی دانشگاه تهران تصریح کرد: ابتر یعنی بلانسل و کسی که نسلی از او بر جای نمی ماند، رسول خدا(ص) از این نسبت کفار ناراحت شدند و خداوند برای تسلای پیامبر(ص) فاطمه زهرا(س) را به ایشان هدیه کرد و حضرت رسول(ص) صاحب اولاد جدیدی شدند و سوره مبارکه کوثر نازل شد که در این سوره خداوند می فرماید: «ما تو را کوثر دادیم؛ پس برای پروردگارت نماز گزار و قربانی کن؛ دشمنت خود بی تبار خواهد بود».

 

وی گفت: خداوند در این سوره مبارکه می فرماید: بدان به واسطه این کوثر دشمن تو بلانسل است و تو به شکرانه این کوثر بلانسل نخواهی بود و همین طور هم شد و حضرت زهرا(س) عامل تداوم نسل پاک پیامبر(ص) شدند. با این توضیح کوثر از القاب فاطمه زهرا(س) است که مفسران نیز در تفسیر سوره مبارکه کوثر این مطلب را به طور کامل قبول دارند.

 

رییس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران در ادامه بیان کرد: از سوی دیگر با نازل شدن سوره مبارکه کوثر، قرآن بر پندار غلط جاهلی قلم قرمز کشید چراکه در زمان جاهلیت این پندار غلط وجود داشت که نسل مرد تنها از سوی فرزندان ذکور امتداد می یابد، قرآن می خواهد بگوید تفاوتی ندارد و نسل انسان بشر از طریق فرزندانش استمرار می یابد چه این فرزند پسر باشد و چه دختر باشد، ضمن اینکه قبل از اینکه این ماجرا در امت اسلام برای فرزندان رسول خدا(ص) اتفاق بیفتد، در امت های قبلی، خداوند، عیسی(ع) را از نسل ابراهیم(ع) می داند در حالی که حضرت عیسی(ع) از طریق مادرش مریم(س) به حضرت ابراهیم(ع) متصل است و با اعجاز الهی و بدون پدر متولد شد.

 

وی ادامه داد: در امت اسلام نیز طبق آیه مباهله ، امام حسن(ع) و امام حسین(ع) مصداق پسران رسول خدا(ص) هستند لذا ائمه علیهم السلام ما به پیامبر(ص) خطاب پدری می کردند و گاهی خطاب به جد داشتند به این دلیل که امام حسن(ع) و امام حسین(ع) از طریق حضرت زهرا(س) از نسل رسول الله(ص) هستند؛ لذا حضرت رسول(ص) بلانسل نشد چون با وجود بابرکت حضرت فاطمه زهرا(س) خداوند فرزندان زیادی به ایشان عنایت می کند که نسب سادات نیز نهایتا به پیامبر(ص) می رسد.

 

معارف با اشاره به جلوه های دیگر قرآنی که در آنها اشاره به حضرت زهرا(س) شده است، اظهار کرد: در قرآن آیات متعددی داریم که یا در شأن حضرت فاطمه زهرا(س) است یا اگر در شأن اهل بیت(ع) است باز هم از مصادیق آن قطعا حضرت زهرا(س) نیز هستند؛ برای مثال در سوره مبارکه «آل عمران» آنجا که می فرماید: «فَمَنْ حَاجَّكَ فِيهِ مِنْ بَعْدِ مَا جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَالَوْا نَدْعُ أَبْنَاءَنَا وَأَبْنَاءَكُمْ وَنِسَاءَنَا وَنِسَاءَكُمْ وَأَنْفُسَنَا وَأَنْفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعْنَتَ اللَّهِ عَلَى الْكَاذِبِينَ» «پس هر كه در اين [باره] پس از دانشى كه تو را [حاصل] آمده با تو محاجه كند بگو بياييد پسرانمان و پسرانتان و زنانمان و زنانتان و ما خويشان نزديك و شما خويشان نزديك خود را فرا خوانيم سپس مباهله كنيم و لعنت‏ خدا را بر دروغگويان قرار دهيم»، در این آیه مصداق « نِسَاءَنَا» حضرت زهرا(س) است.

 

وی با بیان اینکه آیه مباهله نشان می دهد که حضرت زهرا(س) فردی مقرب درگاه الهی و مستجاب الدعوه است، ابراز کرد: همچنین در سوره مبارکه احزاب در آیه 33 می فرماید: «إِنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيرًا» که یقینا از مصادیق آیه تطهیر حضرت زهرا(س) است و این آیه مقام عصمت ایشان را مشخص می کند.

 

معارف در بخش دیگری از مباحث خود تاکید کرد: اگر ما یک انسان موفق قرآنی را انسانی بدانیم که هم خدا را می شناسد، هم به دستوراتش عمل می کند و پایبند است یعنی هم اهل عبادت است، اهل انفاق است، اهل فضایل اخلاقی است و اهل دفاع از حق و حقوق مظلومین است و در یک کلام این موارد را به عنوان شاخصه یک انسان قرآنی به رسمیت بشناسیم، این شاخصه ها در مورد حضرت زهرا(س) در اوج خود قرار دارد.

 

وی ادامه داد: حضرت زهرا(س) با وجود سن بسیار کم و عمر کوتاهی که داشتند، فعال اجتماعی هستند، در ایام رسالت پیامبر اکرم(ص) که همواره در کنار پدر بزرگوارشان بودند و ایشان کمک می کردند، در جنگ و غیر جنگ در کنار پدر بودند تا جایی که پیامبر(ص)، فاطمه زهرا(س) را «امّ ابیها» می خواندند، یعنی حضرت مثل مادری که از فرزندش مراقبت می کند، از پدرشان مراقبت می کردند.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران تصریح کرد: بعد از رحلت حضرت رسول(ص) نیز قضایای مربوط به حضرت امیر(ع) پیش آمد و پس از محرومیت امیرالمومنین(ع) از مساله خلافت، حضرت زهرا(س) همواره در کنار حضرت امیر(ع) بودند و به مبارزه فردی و اجتماعی با غاصبان خلافت پرداختند و هم از حق سیاسی و ولایت امیرمومنان امام علی(ع) و هم از حق اقتصادی خودشان دفاع کردند چراکه فدک  ارثیه حضرت زهرا(س) بود که بعد از رحلت حضرت رسول(ص)، غصب شد.

 

معارف با بیان اینکه حضرت زهرا(س) در هر دو مورد امامت و ولایت حضرت امیر(ع) و همچنین قضیه فدک مبارزه کردند، تصریح کرد: این جریان تا جایی پیش رفت که حضرت صدیقه(س) در این مسیر صدمه خوردند و عمرشان کوتاه شد و در جوانی به شهادت برسند.

 

وی در پایان خاطرنشان کرد: از سوی دیگر حضرت زهرا(س) اهل انفاق بودند و درآمد فدک را صرف فقرا می کردند، انسانی بسیار زاهد بودند که از زر و زیور دنیا چیزی را برای خود نیاندوختند، بسیار عابد بودند به طوری که وقتی عبادت می کردند نوری از محراب ایشان به آسمان ساطع می شد و همواره در فکر دیگران بودند به طوری که امام حسن(ع) فرمودند: مادرم را دیدم که نماز خواند و بعد از نماز برای همه و همسایگان دعا کرد و خودش را دعا نکرد، پرسیدم چرا فقط دیگران و همسایگان را دعا می کنید که حضرت(س) پاسخ دادند: «الجارُ ثُمَّ الدّارُ» یعنی اول همسایه و سپس خانه؛ این رویکرد به نوع دوستی حضرت زهرا(س) باز می گردد که همواره دیگران را مقدم می دانستند و برایشان دعا کرده و یا به آنها کمک می کردند.

پایان پیام/248

منبع: شبستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۳۰۰۸۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجلی حقوق بشر آمریکایی در برخورد وحشیانه با دانشجویان معترض

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی، نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی و امام جمعه ارومیه در خطبه های نماز جمعه این هفته با تبریک   ۱۲ اردیبهشت روز معلم،با بیان این که کل مسئولان باید دستگیر آموزش و پرورش باشند گفت: باید معلمان از لحاظ مالی و معنوی توانمند شده و سند تحول بنیادین آموزش و پرورش نیز عملیاتی شود.

حجت الاسلام والمسلمین قریشی اشاره ای به دیدار رهبر انقلاب با معلمان و تاکید ایشان بر اهمیت تعلیم و تعلم و ارزش شغل معلم داشت و گفت: در دین مبین اسلام تعلیم و تربیت از اهمیت بسیاری برخوردار است و اولویت نخست در آیات مختلف قرآن کریم حتی قبل از خلقت، تعلیم و تعلم می باشد.

وی با بیان این که در قرآن کریم نخستین آیات وحی از جنس تعلیم و تعلم است خاطرنشان کرد: خداوند در قرآن کریم بر قلم، نوشته و علم قسم یاد می کند که در هیچ دین و مکتبی علم و علم آموزی این چنین اهمیت داده نشده است.

امام جمعه ارومیه معجزه بزرگ پیامبر را قران کریم دانست که از جنس علم و علم آموزی است تصریح کرد: افتخار پیامبران و ائمه اطهار علیهم السلام این است که معلم بشریت هستند و معلمان نیز باید بر شغل مقدس خود افتخار کنند و خداوند نیز همه را مکلف کرده که به جایگاه معلم احترام بگذارند.

حجت الاسلام والمسلمین قریشی ادامه داد: آموزش و پرورش تربیت کننده نیروی انسانی است و معلمان در حقیقت ذی قیمت ترین موجود عالم را تربیت می کنند.

نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی با تاکید بر این که معاونت های پرورشی در آموزش و پرورش باید تقویت شوند تصریح کرد: تنها تعلیم کافی نیست و باید هویت اسلامی و دینی دانش اموزان را نیز تقویت کرده و با ایجاد انگیره آنان را به آینده امیدوار کرد.

امام جمعه ارومیه در بخش دیگری از سخنان خود اعتراض دانشجویان آمریکا به مسئله غزه را نشان دهنده جهانی شدن این موضوع مهم دانست و افزود: پلیس آمریکا وحشیانه با اعتراض به حق دانشجویان برخورد می کنند و این موضوع در حالی است که اگر تنها یک مورد از هزاران موردی که در آمریکا بر علیه حقوق بشر اتفاق می افتد در ایران اتفاق افتاده باشد رسانه های دنیا آن را بزرگنمایی می کنند ولی امروز در برابر جنایت های آمریکا ساکت هستند.

حجت الاسلام والمسلمین قریشی ادامه داد: آنانی که مغرضانه سال گذشته در وقایع ایران داد و بیداد کرده و آن را به مسئله مهم جهانی تبدیل کرده بودند امروز در مقابل حرکات وحشیانه پلیس آمریکا سکوت کرده اند.

وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود با تسلیت فرا رسیدن سالروز شهادت ششمین اختر تابناک آسمان امامت و ولایت گفت: امام صادق(ع) در طول زندگی خود یک نهضت علمی را شروع کردند و به شبهات جامعه در زمینه های مختلف پاسخ می دادند.

امام جمعه ارومیه افزود: امام صادق (ع) بیش از ۴ هزار شاگرد تربیت کرده اند و این که به مذهب شیعه، مذهب جعفری گفته می شود بدین دلیل است که معارف اهل بیت و علوم دینی در قالب ۴۰۰ هزار کتاب در زمان این امام همام نوشته شده است.

حجت الاسلام والمسلمین قریشی برخورد منصفانه با مردم، اهل مواسات بودن، یاد کردن خداوند در همه حالات و شاد کردن دل مومنان را از جمله توصیه های امام صادق (ع) دانست که همواره باید در زندگی فردی و اجتماعی خود مورد توجه قرار دهیم.

دیگر خبرها

  • پایان پیکار‌های ووشو جوانان دختر مازندران در بابلسر
  • بررسی برنامه‌سازی قرآنی در صدا و سیما از منظر هنری و علوم انسانی
  • آیت‌الله رمضانی: اسلام گنج وجودی انسان را معرفی می‌کند / ویژگی‌های مسلمان واقعی براساس روایات اهل‌بیت(ع)
  • ویژگی حجاج در سفر معنوی حج/ برائت مشرکان اصل قرآنی است
  • شورا‌ها نماد تجلی خرد جمعی هستند
  • تجلی حقوق بشر آمریکایی در برخورد وحشیانه با دانشجویان معترض
  • مجالس شهدا میدان مقدس و اطهر حضرت فاطمه(س) است
  • رهبر انقلاب در حاشیه نامه یکی از مسوولان امور قرآنی چه نوشتند؟
  • برگزاری مراسم روز دختر با حضور دختران دانشجو در حرم بانوی کرامت
  • تأکید رهبر انقلاب بر فهم معانی کلام خداوند در کارهای قرآنی